Seperti yang dijanjikan pada entry sebelum ini diSINI, hari ini aku share another resepi biskut raya. :))
For short, here are all the ingredients and the procedures as well! :D
BAHAN A:
- 125g mentega/buttercup
- 60g gula kastor
BAHAN B:
- 50g nestum - dikisar
- 30g tepung jagung
- 130g tepung gandum
- 1/4 sudu kecil serbuk penaik
BAHAN HIASAN:
- Coklat masakan
- Serbuk roti putih
LANGKAH-LANGKAH PEMBUATAN:
- Satukan BAHAN A dan pukul sampai sebati.
- Masukkan kesemua BAHAN B ke dalam bekas BAHAN A dan gaul rata hingga menjadi doh.
- Terap doh menggunakan acuan yang diminati. Ikut resepi asal 4segi, tapi iolls kan divergent sikit orangnye.. Iolls gune bentuk bunge2..hiks
- Bila sudah siap membentuk, bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
- Bila sudah masak dan bakar semua biskut tadi, biarkan sejuk dahulu.
- Prepare bahan-bahan untuk mencelup iaitu coklat masakan dan mentega. Panaskan coklat dan mentega di atas air yang mendidih.
- Celup biskut tadi ke dalam coklat masakan.
- Tabur serbuk roti putih di atas biskut yang telah dicelupkan tadi.
- Siap!
Biskut yang siap dibakar~
Sejukkan dulu biskut sebelum dicelup coklat.
Coklat masakan + mentega.
Hasilnya bila siap ditabur. Nampak keagresifan aku menabur disitu~
Last sekali, after coklat dah kering, simpan ler dalam bekas yang kosong dan bersih. Gituw~
So, name untuk biskut raye aku hari ini adalah...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
BISKUT...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Saje nak buat suspen..meh scroll lagi~
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
BISKUT NESTUM BERSALUT COKLAT DISIRAMI SERBUK ROTI PUTIH
Nama kene panjang2, nanti bile orang tanye "Nie biskut hape?" Boleh la aku jawab style chef. Hiks.
Oryte, done for today. see you tomorrow~
STAY TUNE!
Teaser untuk esok:
No comments:
Post a Comment