Thursday, June 9, 2016

HAPUSKAN JERAWAT SEBELUM RAYA

Assalamualaikum...


Awa nak tanya berapa ramai ada masalah kulit muka? Berminyak, berjerawat, kusam, tona tak sekata, banyak blackheads/whiteheads... ada tak?

Nak hilangkan masalah-masalah berikut sebelum raya ni? Bukan setakat sebelum raya, kita hilangkan  je terus selama-lamanya. Nak?

Awa ada solution. Kulit muka awa lebih pada kusam. Awa dah cuba dan guna so sekarang nak share pada kawan-kawan semua..


MAGIC SERI CAHAYA SOAP





-Membantu merawat jerawat dan kulit berminyak
.
 Menyamaratakan ton warna kulit yang tidak sekata
.
 Membuang sel2 kulit mati hanya pada lapisan kulit pertama sahaja
.
 Menyelesaikan masalah blackhead dan whitehead
.
 Memudarkan parut jerawat di muka
.
 Mencerahkan kulit muka 
.
 Memudarkan dan menghilangkan kesan2 hitam di wajah
.
 Menegangkan kulit
.
 Menyelesaikan masalah pigmentasi dan jeragat


Kalau ada  sesiapa berminat boleh email awa atau whatsapp ye.
Email: awameika@gmail.com

WhatsApp: 012-6234091


Love,Awa.

Sunday, May 15, 2016

Blogwalking...Tengah Rajin Ni..


                        Assalamualaikum warahmatullahhi wabarakatuh


Ayat normal untuk blogger yang dah lama tak update blog.

'Dah berhabuk dah blog aku. huk huk huk'

Hehe..awa pun selalu guna ayat tu. :D Yela..mukadimah mesti kene selit-selit ayat-ayat metafora macam tu. Baru boleh feeling berada dalam dunia blog. Kalau awa nak tulis something mesti kena put myself in the situation, baru dapat menulis dengan lancar. Siapa rasa macam awa angkat tangan!

Ada banyak benda yang awa nak tulis dan kongsi di page ni but first of all mesti kena buat senaman ringan dulu. Contoh macam sekarang; tulis apa-apa je yang terlintas di kepala dan cuba beramah mesra dengan pembaca (kalau ada yang sudi baca) dan buat perkara yang awa dah lama tak buat... BLOGWALKING ! Yayyyy!!!

Jom siapa-siapa nak join kite berjalan di blog-blog tinggalkan page url awak-awak semua di comment ni..tengah rajin ni! HAHA


This is gambar pergi jenjalan. Quite same as blogwalking..its walking btw. ;p


Love, Awa.




Thursday, July 24, 2014

#2 Projek Biskut Raya 2014

Assalamualaikum...

Seperti yang dijanjikan pada entry sebelum ini diSINI, hari ini aku share another resepi biskut raya. :))

For short, here are all the ingredients and the procedures as well! :D
BAHAN A:
  • 125g mentega/buttercup
  • 60g gula kastor
BAHAN B: 
  • 50g nestum - dikisar
  • 30g tepung jagung
  • 130g tepung gandum
  • 1/4 sudu kecil serbuk penaik
BAHAN HIASAN:
  • Coklat masakan
  • Serbuk roti putih
LANGKAH-LANGKAH PEMBUATAN:
  1. Satukan BAHAN A dan pukul sampai sebati.
  2. Masukkan kesemua BAHAN B ke dalam bekas BAHAN A dan gaul rata hingga menjadi doh.
  3. Terap doh menggunakan acuan yang diminati. Ikut resepi asal 4segi, tapi iolls kan divergent sikit orangnye.. Iolls gune bentuk bunge2..hiks
  4. Bila sudah siap membentuk, bakar pada suhu 150C selama 10 minit. 
  5. Bila sudah masak dan bakar semua biskut tadi, biarkan sejuk dahulu.
  6. Prepare bahan-bahan untuk mencelup iaitu coklat masakan dan mentega. Panaskan coklat dan mentega di atas air yang mendidih. 
  7. Celup biskut tadi ke dalam coklat masakan.
  8. Tabur serbuk roti putih di  atas biskut yang telah dicelupkan tadi.
  9. Siap!
Biskut yang siap dibakar~


Sejukkan dulu biskut sebelum dicelup coklat.

Coklat masakan + mentega.


Hasilnya bila siap ditabur. Nampak keagresifan aku menabur disitu~


Last sekali, after coklat dah kering, simpan ler dalam bekas yang kosong dan bersih. Gituw~

So, name untuk biskut raye aku hari ini adalah...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
BISKUT...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Saje nak buat suspen..meh scroll lagi~
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
BISKUT NESTUM BERSALUT COKLAT DISIRAMI SERBUK ROTI PUTIH 

Nama kene panjang2, nanti bile orang tanye "Nie biskut hape?" Boleh la aku jawab style chef. Hiks.
Oryte, done for today. see you tomorrow~ 

STAY TUNE!

Teaser untuk esok: